Poolens nytta och olika modeller

Som barn finns det en hel del saker som är extremt roligt. En av dessa är att bada en solig sommardag. Att bara ligga och plaska runt och skvätta vatten på varandra kan vara hur kul som helst. Om man badar i havet eller i en pool spelar mindre roll, även om poolen har en speciell känsla. Utlandssemestrar där hotellet har en stor och imponerande pool är något mycket speciellt på grund av det klara vattnet. Som vuxen är intresset för att just bada i själva poolen troligtvis mindre, men lyxfaktorn sitter trots allt i. Vill man förgylla vardagen och sätta sitta lyx på tillvaron kan man gå så långt att man installerar en privat pool på tomten. Visserligen kan det soliga utomlandsvädret inte garanteras och semesterkänslan blir därmed inte fulländad, men med lite tur kommer man nära inpå den. Det finns många aspekter att tänka om man skaffar pool. Bland annat vilken slags modell man ska ha och hur den ska hållas ren och hur den ska hållas varm. Väljer man den så kallade badtunnemodellen är det vanligt att man installerar filter med tillhörande pump för renlighetens skull och en solfångare för uppvärmning. Om man däremot väljer det som man kan kalla för simbassängsmodellen finns ytterligare ett alternativ.

Pooltakets fördelar och säkerhetsaspekt
Simbassängsmodellen är som namnet antyder den klassiska poolmodellen med utformning som en simbassäng. Poolen utgörs av en rektangel där mått och storlek varierar beroende på hur mycket man vill spendera och hur mycket tomt man har till sitt förfogande för projektet. Det är ganska ovanligt med riktigt stora poolar som man ser i simhallar och vattenpalats, där poolen brukar vara 50 meter lång, utan de flesta nöjer sig med 10-12 meter lång och ett par meter bred. På grund av den rektangelformade designen finns möjligheten att installera ett pooltak på simbassängsmodellen. Ett pooltak är som namnet föreslår ett monterbart tak som fästs i anslutning till poolen och som syftar till att täcka den när den inte används. Fördelarna med denna konstruktion är många. Till att börja med har vi uppvärmningseffekten. Då taket är gjort i plexiglas simulerar det växthuseffekten, vilket innebär att solljusets värmeutstrålning fångas inne i den ”bubbla” som uppstår mellan pooltaket och vattenytan. I en pool utan tak försvinner värmen ganska fort som solen skulle gå i moln, men med taket kan vattnet hållas varmt under lång tid efter att solen slutat generera ny värme. Ett bra pooltak innebär med andra ord att man inte behöver någon annan uppvärmningsmekanism, och då man utnyttjar solens värme innebär det också en mycket miljövänlig lösning för uppvärmning av poolen. I branschen kallas denna funktion för värmeekonomi, det vill säga att man hushåller med den värmen som alstras på naturlig väg istället för att lägga resurser på att tillverka konstgjord värme.

En annan aspekt som är minst lika viktig, om inte viktigare, är att pooltaket också innebär ökad säkerhet. När taket ligger på är det omöjligt att trilla i poolen, vilket innebär att poolen är barnsäker under dessa tidpunkter. Bara denna funktion gör köpet av tak värt för barnfamiljer, då man eliminerar risken att det värsta kan inträffa. Det är dock inte bara barn som har nytta av att poolen är ofrånkomlig vid fel tillfälle, då vuxna ibland kan vara i ett sinnestillstånd under vilket de definitivt bör hålla sig borta från vattendrag. Som tidigare nämnt är de flesta pooler ca 10-12 meter långa, vilket innebär att det även finns en uppsjö av modeller med dessa mått. På grund de förbestämda måtten har leverantörer kunnat massproducera takmodellerna vilket i sig har medfört bra mycket lägre konsumentpriser än om så inte var fallet. När man ska besluta sig för köp av pooltak är det däremot viktigt att man jämför olika modellers styrkor och svagheter för att kunna fatta ett bra beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*